Καλημέρα κύριε Φώτη και Passage to Europe

Ο δάσκαλος Φώτης Ψυχάρης διδάσκει εδώ και 30 χρόνια σε ένα δημοτικό σχολείο στην Πλατεία Βάθη. Η μεγάλη πλειονότητα των μαθητών είναι παιδιά μεταναστών και προσφύγων. Η έλλειψη κοινού γλωσσικού και πολιτισμικού κώδικα ωθεί τον Φώτη να αναπτύξει τη δική του διδακτική πρακτική μέσα από έναν συγκερασμό παραστατικών τεχνών, λογοτεχνίας και μουσικής. Το θέατρο, που συνδυάζει πολλές και διαφορετικές μορφές τέχνης, είναι το κατεξοχήν εργαλείο του. Παρακολουθούμε τον κύριο Φώτη με σπάνια πρόσβαση στην καθημερινότητα του δημόσιου ελληνικού σχολείου, καθώς και η τάξη του ετοιμάζεται να αποφοιτήσει από το δημοτικό με μια φτιαγμένη από τους ίδιους παράσταση.

Η ταινία διαδραματίζεται στην καρδιά της Αθήνας, μια ανάσα από την Ομόνοια, σε μια παλιά αστική και εμπορική γειτονιά. Τη δεκαετία 1990, πολλοί Έλληνες την εγκαταλείπουν, μετακινούμενοι στα προάστια, και εγκαθίστανται εδώ κύματα μεταναστών από την πρώην Ανατολική Ευρώπη. Την εποχή της κρίσης, από το 2009 έως σήμερα, η περιοχή οδηγείται σε παρακμή και εξαθλίωση ενώ αυξάνεται κατακόρυφα η παραβατικότητα. Σήμερα, η γειτονιά φιλοξενεί ένα μωσαϊκό από μετανάστες και πρόσφυγες από την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, τουρίστες και λίγους Έλληνες κατοίκους.

Βραβεία: Docs in Progress 2019 Award – Thessaloniki Documentary Festival – Greek Film Centre
Youth award Thessaloniki Documentary Festival 2020
Οfficial programme of then 7th kids kino IFF in Warsaw 2020

Μια υπέροχη ταινία, που με ιδιαίτερη λεπτότητα και επιδεξιότητα δείχνει την ήρεμη δύναμη της καλοσύνης να γεννήσει την ελπίδα και να προκαλεί αλλαγές σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Θα εύχεστε μέσα σας να πετύχουν αυτά τα παιδιά και ο δάσκαλός τους, ένας άνθρωπος που εμπνέει. Η χρήση του θεάτρου και της φιλοσοφίας στην τάξη για την ανάπτυξη της κατανόησης και της ενσυναίσθησης τεκμηριώνει τη σημασία των ανθρωπιστικών επιστημών στα σχολεία μας.

Καθηγήτρια Angie Hobbs FRSA
Έδρα Δημόσιας Κατανόησης της Φιλοσοφίας
Πανεπιστήμιο του Sheffield

Περισσότερα στην ιστοσελίδα της ταινίας: goodmorningmrfotis.com

Δείτε εδώ τη συνέντευξη του Φώτη Ψυχάρη με τη σκηνοθέτιδα Δήμητρα Κουζή να απαντούν σε ερωτήσεις του κοινού.
Συντονίζουν: Αλεξάνδρα Κουλουμπαρίτση, Άρτεμις Καρμπά

Από το Καλημέρα Κύριε Φώτη στο Passage to Europe
Η τύχη και η απόφαση -προνομιακή επιλογή- να μείνουμε και να δουλέψουμε στο (και από το) Γαλαξείδι (από τέλος Αυγούστου 2020), την οποία μας υπέδειξε η πανδημία, μας έδωσε τη χαρά μιας, ομολογουμένως ακόμα πιο μοναδικής, πρεμιέρας με κοινό για την ταινία Καλημέρα κύριε Φώτη στις 25 Οκτωβρίου 2020! Μερικές μόλις ώρες μετά, με αφορμή την προβολή ο Μιτ Μητρόπουλος έγραψε ένα review με τίτλο «Φιλοξενώντας τα προσφυγόπουλα στην Ελλάδα» 11/2020 εφ. Το Γαλαξείδι). Η ανταπόκριση του κοινού στο Γαλαξείδι, το review του Μιτ, μια πεντάμηνη συνεργασία/ μαθητεία μαζί του, καθώς και ένα δεύτερο review από τον Tue Steen Müller (11/2021), βοήθησαν για να δημιουργηθεί με το ίδιο υλικό, μια νέα εκδοχή της ταινίας, με άλλο τίτλο, διάρκεια και τέλος, τον καιρό του εγκλεισμού.

Περίληψη Passage to Europe, 48ʹ, Ελλάδα 2021(σκηνοθεσία/παραγωγή Δήμητρα Κουζή):
Εδώ και 30 χρόνια, ο Φώτης Ψυχάρης διδάσκει σε ένα δημοτικό σχολείο στην καρδιά της Αθήνας. Και οι 17 μαθητές του -Έλληνες και ξένοι- ονειρεύονται να φύγουν από την Ελλάδα όταν μεγαλώσουν για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που δεν έχουν τη δική τους Λέσβο. Διαφορετικοί πολιτισμοί καταγωγής, έλλειψη κοινού γλωσσικού κώδικα, Ραμαζάνι, Bollywood, μαθήματα ζωής στην προετοιμασία για την παράσταση της αποφοίτησης από το δημοτικό, ελπίδες και φόβοι για το μέλλον, συναποτελούν την πραγματικότητα αυτής της ξεχωριστής τάξης που αποτελείται από 17 μαθητές από 8 διαφορετικές χώρες.

Βραβεία

WINNER Best documentary, San  Francisco Greek Film Festival 2021, 

Special Jury Award Documentary Los Angeles Greek Film Festival 

Japan Foundation President’s Prize, Japan Awards 2021 (NHK Japan Broadcasting Corporation) “An excellent work that encourages mutual understanding among nations and races or contributes to cultural exchange” 

#ThisisEU  for the European Values, E.C. in Greece, at Chania Film Festival 2021

 

Ενημερωθείτε πρώτοι για εκπαιδευτικές δράσεις, διαγωνισμούς και ειδικές προβολές, καθώς και τις ζωντανές διαδικτυακές συζητήσεις και συνεντεύξεις στο newsletter του KinderDocs.