Foreplay

“Το σχολείο μπορεί να μιλήσει για θέματα που καίνε; Μπορεί, και σε ποιο βαθμό, να εισαγάγει ζητήματα που απασχολούν τους εφήβους και να το κάνει με σύνεση, γνώση και επιστημονικότητα; Πέντε σχολεία της Ολλανδίας διδάσκουν τη σεξουαλική αγωγή. Παρακολουθούμε σε αυτό το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ αντιδράσεις των παιδιών, σιωπηρές συζητήσεις εντός και εκτός τάξης για θέματα όπως η σεξουαλική πράξη, η ανατομία, σύγχρονα φαινόμενα όπως το sexting, προφυλάξεις, η πρώτη φορά. Αυτό το ντοκιμαντέρ ανοίγει έναν κύκλο συζήτησης ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους εφήβους για το πόσο σημαντική είναι, και πόση γνώση και υπευθυνότητα χρειάζεται, η επαφή με το σώμα μας και τον άλλον. Θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως προπομπός εγκαινίασης ενός τέτοιου μαθήματος και στα ελληνικά σχολεία. Γιατί όταν μιλάμε για σεξουαλικότητα, δεν αναφερόμαστε μόνον στην πράξη, αλλά σε ολόκληρη την ανθρώπινη φύση.”

Μαριαλένα Σπυροπούλου

Ψυχολόγος, ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας, επιστημονική σύμβουλος KinderDocs

 

Τι να πούμε όταν μιλάμε για το σεξ; Πώς χειριζόμαστε το θέμα όταν μιλάμε με παιδιά; Πού βρίσκεται, με λίγα λόγια, η σεξουαλική αγωγή στην επικοινωνία με τα παιδιά ή τους μαθητές μας; Κι αν η απάντηση είναι «δεν ξέρω» ή «χμμμ;», από πού παίρνουν τα παιδιά και οι νέοι απαντήσεις στα ερωτήματά τους;

Μια σχετικά άβολη αμήχανη συζήτηση αλλά και ταυτόχρονα το πιο ενδιαφέρον θέμα μαθήματος για τους μαθητές είναι σίγουρα η σεξουαλική αγωγή. Δείτε σε αυτή την ταινία πώς γίνεται αυτό το μάθημα σε πέντε διαφορετικά γυμνάσια στην Ολλανδία. Η σκηνοθέτης εστιάζει στις αντιδράσεις των εφήβων (12-14), που χασκογελάνε, ακούνε με απορία και τεράστιο ενδιαφέρον, ίσως και λίγo ξάφνιασμα ή αμηχανία, την ώρα που οι εκπαιδευτικοί χειρίζονται το θέμα με άνεση, χιούμορ, γνώση και επαγγελματισμό. Μιλάνε για ανατομία, μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν το προφυλακτικό, κάνουν βιωματικά παιχνίδια που προσομοιάζουν την μετάδοση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Σε συνεντεύξεις με τη σκηνοθέτη, οι μαθητές απαντάνε σε ερωτήσεις όπως: «Ανυπομονείς να έχεις την εμπειρία;», «πώς ξέρει ένα αγόρι αν ένα κορίτσι δεν θέλει να προχωρήσει;». Μιλάνε για τη σχέση με το σώμα τους, τις γνώσεις που ήδη έχουν, το revenge porn.

Περιέργεια, απορίες και χιούμορ, προφυλάξεις, η σχέση με τον εαυτό, η πρώτη φορά.

Μπορεί τα περισσότερα παιδιά να μην έχουν ακόμη ολοκληρωμένη σεξουαλική εμπειρία, αλλά όλα έχουν δει σεξ online. Είναι ειλικρινή και μας εκπλήσσουν με την αφοπλιστική αθωότητα αλλά και με το πόσο «περπατημένα» είναι.

Η ταινία είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για να εισάγετε το θέμα σε αντίστοιχης ηλικίας παιδιά (12+), π.χ. σε μια προβολή μαζί με γονείς. Είναι επίσης εξαιρετική για να τη δείξετε σε παιδιά 16+ που έχουν ήδη κάποιες πρώτες εμπειρίες, ώστε να εισαγάγετε στη συζήτηση τα θέματα που θίγει, π.χ. sexting, προφυλάξεις, σεξουαλικότητα, ανατομία, πορνογραφία.

 

Δείτε τη συνέντευξη με τη σκηνοθέτιδα Anne van Campenhout στη Δήμητρα Κουζή (στα αγγλικά)

Πληροφορίες
 • Ημ/νια - Ώρα Έναρξης
  20 Μαρτίου, 2022 1:30 μμ
 • Ημ/νια - Ώρα Λήξης
  20 Μαρτίου, 2022 1:50 μμ
 • Σκηνοθέτης
  Σκηνοθέτης

  Anne van Campenhout

 • Διάρκεια
  Διάρκεια

  16'

 • Χώρα Παραγωγής

  Ολλανδία

 • Έτος Παραγωγής

  2019

 • Γλώσσα

  Ολλανδικά

 • Υπότιτλοι

  Ελληνικοί

 • Ηλικία

  για παιδιά από 13 ετών και μεγάλους

 • Φεστιβάλ-Βραβεία (επιλογή)

  Special Mention IDFA Competition for Kids & Docs, IDFA 2019

Ενημερωθείτε πρώτοι για εκπαιδευτικές δράσεις, διαγωνισμούς και ειδικές προβολές, καθώς και τις ζωντανές διαδικτυακές συζητήσεις και συνεντεύξεις στο newsletter του KinderDocs.